Ieder jaar wordt in oktober de landelijke Week van de Toegankelijkheid georganiseerd. Dan is er extra aandacht voor (on)toegankelijke zaken. Het Platform heeft meerdere keren tijdens zo’n week activiteiten georganiseerd. Hieronder worden er drie uitgelicht.

Toegankelijkheidsprijs openbare ruimtes
Veel belangstelling was er toen het Platform een toegankelijkheidsprijs uitreikte voor openbare ruimtes. De winnaar was een supermarkt in Winsum (waar nu de Spar gevestigd is). Hiervan is bij RTV Noord uitgebreid verslag gedaan door Jopke Nainhoes/Jaap Nienhuis.

Blinde ervaring als eye opener
In een ander jaar was een ‘eye opener’ bedacht. Met een wethouder en ambtenaren is een bezoek gebracht aan fitness centrum Veldwijk. Daar kregen ze binnen een speciale bril op. Daarmee konden ze ervaren hoe de wereld er voor een blinde uit ziet. In het fitnesscentrum was een route uitgezet die ze ‘blind’ moesten volgen. Niet alleen het blind rondlopen leverde de nodige problemen op. Ook het eten van een gebakje verliep niet vlekkenloos. Letterlijk wel te verstaan.

Toegankelijkheidssticker in 2016 als zichtbare waardering
Op 5 oktober 2016 is door het Platform het officiële startsein gegeven aan het toekennen van toegankelijkheidsstickers. Deze stickers worden uitgereikt aan ondernemingen en organisaties die zich inzetten om de toegankelijkheid te verbeteren van het gebouw waarin ze zitten. Het is een vorm van zichtbare waardering, die ook naar buiten toe het signaal geeft dat een gebouw goed toegankelijk is.

De eerste sticker is opgeplakt bij Garnwerd aan Zee. De keuze voor juist deze locatie (en niet een van de andere goed toegankelijke panden) is ingegeven door het thema 2016 van de Week van de Toegankelijkheid, te weten horeca. En Garnwerd aan Zee stak op dat moment nu eenmaal met kop en schouders uit boven de collega-horecazaken in de gemeente Winsum.