Woensdagmiddag 5 september 2018 stond de hal van De Poort in Winsum vol met scootmobielen. Hun berijders hadden zich daar tegen half twee verzameld voor een trainingsmiddag, oftewel een middag om meer vertrouwd te raken met de scootmobiel en het verkeer.

Na een kort welkomstwoord werden de deelnemers in twee groepen ingedeeld. De ene groep deed eerst rijvaardigheidsoefeningen op het terrein achter De Poort. Hierbij werden hobbels en een helling genomen, achteruit ingeparkeerd en een stukje om pylonen heen geslalomd. Deze oefeningen waren voor een enkele deelnemer absoluut geen overbodige luxe. Maar al doende zag je de rijvaardigheid verbeteren.

Ondertussen was de andere groep onder leiding van docenten het dorp in gegaan om daar verkeerssituaties te oefenen, zoals de niveauverschillen in het centrum en de rotonde bij Het Aanleg.

Na een uur werd er gewisseld. De middag werd afgesloten met een blokje verkeerstheorie. Wist u bijvoorbeeld dat in het verkeer alleen fietsers naast elkaar mogen rijden en andere (combinaties van) verkeersdeelnemers niet?

Wie de deelnemende scootmobielers door Winsum zag gaan, heeft daarbij mogelijk een bekend gezicht voorbij zien komen. Nee, u verbeeldde het zich echt niet, want ja: dat was wethouder Harmannus Blok! Hij was hiervoor uitgenodigd door Stichting Platform Gehandicaptenbeleid, die deze middag organiseerde. Niet om de middag te openen, maar om zelf te ervaren hoe het is om met een scootmobiel op pad te gaan. Want het zal niemand ontgaan dat het aantal scootmobielen in het verkeer toeneemt, terwijl er nog te weinig rekening mee wordt gehouden bij de aanleg en inrichting van straten. Wethouder Blok vond de rondrit door Winsum wat dit betreft een eye opener.

De twaalf deelnemers, van wie twee uit De Marne, waren te spreken over de scootmobielmiddag. Niet alleen omdat die leerzaam gevonden werd, maar ook erg gezellig. Verder werkte het weer enorm mee. De aanwezige leden van Stichting Platform Gehandicaptenbeleid kregen dan ook meerdere keren de vraag hoe vaak dit georganiseerd wordt. Gezien de belangstelling nu en bij de eerste editie in 2016 er zeker genoeg animo zijn voor een volgende keer.

Wethouder Harmannus Blok op scootmobiel
Wethouder Blok leert scootmobiel rijden

Voor wie bovenstaande tekst en foto bekend voorkomen: de tekst is door het Platform aangeleverd bij WinsumNieuws en de foto is naar de Ommelander Courant gestuurd.