Onderstaand wordt de huidige situatie geschetst. Er zijn plannen voor aanpak van het centrum van Winsum, waarbij de toegankelijkheid van de openbare ruimte sterk verbeterd zal worden. Blijft wel dat automobilisten en fietsers er rekening mee moeten (gaan) houden dat ‘hun’ ruimte gedeelde ruimte wordt met andere weggebruikers.

Uiteraard, wanneer je een winkel of andere zaak hebt, wil je reclame maken of je goederen uitstallen om klanten te trekken.

In Winsum en Obergum is dit toegestaan op het voetpad – de winkeliers betalen de gemeente hier ook geld voor. Het gevolg is wel dat je als voetganger (al dan niet met een hulpmiddel), rolstoeler of scootmobieler noodgedwongen de rijbaan op moet. Want het is niet te doen om om de borden en uitstallingen heen te slalommen, zo dicht staat alles op elkaar.

Aan de andere kant van de straat is het niet beter, doordat daar vaak auto’s geparkeerd staan.

Al met al een onwenselijke onoverzichtelijke situatie, zoals te zien is op onderstaande foto’s van de Hoofdstraat in Obergum en de Hoofdstraat in Winsum.

Voor degenen die nu gaan roepen dat het centrum van Winsum een winkelerf is: hoe vaak ziet u dat automobilisten en fietsers daar rekening mee houden? In de praktijk biedt de status van winkelerf de echt kwetsbare verkeersdeelnemers geen extra veiligheid.

De foto’s zijn genomen op een rustig moment vanaf de rijbaan. Bovendien zou rijdend autoverkeer het zicht op de hele rij reclame-uitingen ontnemen. Denk dus zelf even rijdende auto’s erbij en dan wordt duidelijk hoe weinig ruimte er is voor verkeersdeelnemers die noodgedwongen de rijbaan op moeten.

Advertenties