In 2016 werd het al uitgesproken: het station van Winsum krijgt een hellingbaan ter vervaning van de overjarige lift. Die hellingbaan zou dan in 2018 gerealiseerd moeten worden. Het voorbereidende werk is inmiddels gedaan door ProRail en Arcadis. In september 2017 kan de aanbesteding uit. Voor het eind van het jaar kan bekend zijn wie de aannemer(s) is/zijn.

De uitvoering van de werkzaamheden start begin 2018 en zal enige maanden in beslag nemen.  De opzet is zo gekozen dat alle reizigers er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Het perron blijft toegankelijkheid, ook voor mensen met een fysieke beperking of met een kinderwagen, boodschappentrolley etc. Dat wil zeggen dat de lift in werking blijft totdat de hellingbaan klaar is en daarmee de lift overbodig wordt.

Een afvaardiging van het Platform heeft op 1 juni 2017 een presentatie van de plannen gezien. Het ziet er echt heel goed uit!

Maar helaas: op 6 oktober krijgen we bericht dat de hellingbaan niet doorgaat. Deze zou duurder worden dan ProRail had ingeschat…

Bijna twee jaar heeft men ons dus voorgehouden dat het kon. En dan afblazen op basis van argumenten dat men onverwachte – dus kostenverhogende zaken – tegengekomen zou zijn. Dat bestrijden wij omdat er al vaker werkzaamheden in dit gebied uitgevoerd zijn. ProRail had dus de Situatie vooraf al goed in beeld kunnen en moeten hebben.